13 Nisan 2009 Pazartesi

Kıyıdan Mırmır avı




Herkese merhaba.Benim ve benim gibi birçok balıkçının avlarken büyük zevk aldıkları bir diğer balık türü de mırmırdır.Bekletme oltalara vurmasıyla birlikte oltayı alıp götüren bu güçlü ve bir okadarda lezzetli balığın avlanmasında kullanlan iki yöntem vardır.

Bu yöntemler:

1.)Klasik 2 li veya 3 lü dip takımı

2.)Sıyırtma

Klasik Dip takımıyla yapılan avı hemen herkes biliyor zaten.Olta yemlenir ve atılır boşluğu alındıktan sonra beklenir.Ama bu takımla yapılan avlar bazen çok sıkıcı olabilir.Malum koca deniz oltayı atmışız ve balık yemi görecek vuracak bizde tutacağız tamamen şans işi.Ama ikinci yöntemdeki sıyırtma takımıyla herzaman söylediğim gibi balığı beklemiyoruz ve balığı biz buluyoruz.

Şimdi sizlere kısaca bu iki takımı daha detaylı anlatacağım.

1.)Klasik dip takımı.


Resimde de gördüğünüz gibi beden, 2 köstek ve bir kurşundan oluşan basit bir takımdır.500 gramın altındaki balıklar için 0.25 beden ve 0.20 köstek uygundur.İğnelerde 7 no olabilir.Daha büyük balıklar için ise 0.30 beden ve 0.25 köstek uygundur.İğnelerde 5-6 no olabilir.Köstekler ne kadar uzun ve arası açık olursa o kadar iyi bir av sağlar alttaki köstek ise kurşundan yeterince uzak olmalıdır.İğne kurşuna takılmamalıdır.
Klasik dip takımına takılan teke canlı gibi durmalıdır.Bunu sağlamak için ise tekenin kuyruğu koparılır ve iğne koparılan yerden sokularak ucu tekenin alt kısmından çıkarılır.


Yemimizi takıp oltamızı attıktan sonra beklemeye başlıyoruz.Unutmamamız gereken en önemli şey şu avlamaya çalıştığımız balık MIRMIR.Bu balık yemi aldığı gibi hızlı bir şekilde yüzer ve bu yüzme esnasında oltamızı da alıp götürebilir.Bu yüzden oltamızı boş bırakmamalı iyi sabitlemeliyiz.Balık vurdu ve tasmalayıp balığı yakaladık.Şimdi sıra geldi balığı çekmeye.Mırmır dirençli ve çok güçlü bir balıktır. Ve yakalandığını anladığı zaman ufak bir boşlukta kafasını kumun içine sokarak iğneden kurtulmaya çalışır eğer verdiğiniz boşluk uzun sürerse balık büyük ihtimalle ya iğneden kurtulacak yada misina sürtünmeden dolayı kopacaktır.Boşluk vermeden çok hızlı değil çok yavaş ta değil sürekli sararak oltanın ucunu hafif havaya kaldırarak çekilmelidir.

Gelelim 2 . ve benim en sevdiğim yöntem olan SIYIRTMA yöntemine:

Ben bu yöntemi kullanarak 4 saat içinde 33 tane mırmır yakaladım.


Bu yöntemi kullanacaksanız avlağınızın zemini mutlaka
Yosunsuz ve kumluk olmalıdır.Yosunlu bölgelerde yem yosuna dolanacağından ya düşecektir yada bir yosun topağı olacak ve balık buna ilgi duymayacaktır.
Bu takımı basitçe tarif edecek olur isek:Bir adet kurşun bir adet iğne(boyutlar yine klasik takımdaki gibi)yarım metre kadar misina(0.20-0.25).



Takımı yaptıktan sonra yemi yine aynı şekilde kuyruğu koparıp iğneyi kopan yerden sokup ucunu karides in altından çıkacak şekilde takıyoruz.Oltamızı atıyoruz ve olabildiğince yavaş bir şekilde dipteki kumu hissederek gerip boşluğunu alıyoruz.bu hareketi olta kıyıya gelene kadar devam ettiriyoruz.Eğer balık varsa zaten 3-4. gerişinizde balığı yakalamış olacaksınız.




Oltayı gererken zaten dip kum olduğu için olta hafif bir şekilde gelecektir.Balık vurduğu zaman ise anlamamanız mğmkün değildir.Balık okadar güçlü asılır ki o anda kaçırmaz iseniz o balık artık sizindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder